Regulacija sustava grijanja

Toplinska ugodnost je stvar navike i osobne percepcije ugodnosti. Međutim, postoje određene preporuke za održavanje temperatura u pojedinim prostorima kojih bi se trebali pridržavati:

  • Dnevni boravak, kuhinja: 19-20oC
  • Spavaća soba, hodnik 16-18oC
  • Kupaonica 22-24oC
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće i preko noći 16oC
  • Za vrijeme kad vas dulje nema kod kuće grijanje stavite na 10oC

Smanjite li temperaturu koju održavate u prostoru za samo 1°C, godišnje možete uštediti približno 5% energije za grijanje.

Održavanje previsokih temperatura zraka u prostorijama, te spuštanje temperature otvaranjem prozora je inače jedna od najčešćih grešaka prilikom regulacije temperature prostora. Naime, u mnogim stanovima i obiteljskim kućama, radijatori nemaju uređaje koji mogu regulirati temperaturu u prostorijama, a posljedica toga je pregrijanost jednih i hladnoća drugih prostorija odnosno nedovoljan komfor u tim prostorijama. Rješenje kojem se često pribjegava u slučaju pregrijanosti prostorija je otvaranje prozora, što rezultira velikim gubicima topline!

Regulaciju temperature u prostoru treba osigurati ugradnjom regulacijskih uređaja za sustave grijanja kao što su radijatorski termostatski ventili i sobni termostati.

Ukoliko imate termostatske ventile, provjerite njihovu postavljenu temperaturu. Programirajte termostat na način da je noću ili dok ste  izvan kuće temperatura postavljena na nižu vrijednost. Ovo vam može  smanjiti troškove i za 7-15%. Ako otvarate prozor na duže vrijeme, isključite sustav grijanja ili hlađenja. Ukoliko je to moguće, namjestite da se vaš sustav grijanja isključi sat vremena prije nego izlazite iz kuće, te da se uključi pola sata prije nego se vraćate kući.

Radijatorski termostatski ventil

je termostat smješten na radijatoru koji regulira temperaturu u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila moguća je ušteda energije čak do 20% (što ovisi o vrsti termostata i brzini reakcije).

Ušteda se ostvaruje na način da termostatski radijatorski venitl sam regulira zadanu temperaturu u prostoriji koristeći sve raspoložive izvore topline (sunce, ljude, kućanski aparate....). Radijatorski ventili se ne ugrađuju na radijatore u prostoriji u kojoj je ugrađen sobni termostat.

Sobni termostat

uključuje kotao i pumpu centralnog grijanja kad temperatura u prostoru padne ispod određene zadane vrijednosti. Obično se ugrađuje u dnevnom boravku na visini od oko 1,5 m od poda i to na unutrašnjem zidu. Nikad ne bi smio biti postavljen blizu  prozora ili vrata, jer bi propuh mogao utjecati na osjetnik  temperature.

Programabilni termostat

dodatno može regulirati početak i kraj grijanja u ovisnosti o danu u tjednu, noći ili danu, te regulirati temperaturu vode. Ovakvi termostati mogu kontrolirati i nekoliko temperaturnih zona u kući, s obzirom da nije potrebna jednaka temperatura u svim prostorijama. Koriste li se prema uputama, ovakvi programabilni termostati mogu donjeti uštede i do 30%.